Vloer isoleren met gespoten PUR

isoleren met PIR-PUR platen vs. gespoten PUR: wat is het verschil?

Wanneer je wil isoleren, zijn er verschillende isolatiematerialen beschikbaar. Populaire opties zijn PIR-PUR isolatieplaten en gespoten PUR, twee isolatiematerialen met een brede toepasbaarheid en uitstekende thermische eigenschappen.

Hoewel beide materialen veel dezelfde kenmerken hebben, zijn er toch enkele belangrijke verschillen. Wat is dan de beste keuze voor jouw project? We wegen de voor- en nadelen van beide isolatiematerialen voor je af.

wat is PIR-PUR?

Zowel PUR (polyurethaan) als PIR (polyisocyanuraat) is een kunststofschuim dat gemaakt is op basis van isocyanaat en polyol. Beide isolatiematerialen hebben uitstekende thermische eigenschappen, zijn licht van gewicht en gemakkelijk te verwerken. Omdat ze met een kleine dikte al voor een grote warmteweerstand zorgen, zijn ze geschikt om vloeren, daken en muren efficiënt te isoleren. 

Wat zijn de verschillen? Terwijl PIR gebruikt wordt in de vorm van isolatieplaten, kan PUR toegepast worden in de vorm van platen en ter plaatse gespoten schuim. Ook de fabricagemethode is anders: PIR-PUR isolatiepanelen worden in een fabriek geproduceerd, gespoten PUR wordt dan weer ter plaatse op de werf gemaakt.

PIR isolatieplaten afmeten

eigenschappen van PIR-PUR

Door de hogere isolatiewaarde en de betere brandveiligheid, drukvastheid en stabiliteit worden PIR-isolatieplaten beschouwd als de verbeterde versie van PUR-isolatieplaten

  • Hoge isolatiewaarde: lambda-waarde van 0,020 tot 0,024 W/mK.
  • Minimale isolatiedikte nodig
  • Zeer licht en drukvast
  • Vlamdovend
  • Eenvoudige verwerking in elk isolatieproject

PIR-PUR isolatieplaten of gespoten PUR?

De keuze voor isolatieplaten of spuitisolatie hangt af van verschillende factoren. Zo zijn isolatiepanelen de beste keuze om een vlakke ondergrond te isoleren, en is gespoten PUR ideaal om een onregelmatige ondergrond naad- en kierloos te isoleren. Vandaar dat gespoten PUR hoofdzakelijk als vloerisolatie gebruikt wordt: het isolatieschuim wordt rechtstreeks op de betonplaat gespoten waarbij het de leidingen voor elektriciteit, sanitair en verwarming mooi omhult. Boven op dit drukvast isolatieschuim komt eventueel vloerverwarming, waarna het afgewerkt wordt met chape en bevloering.

PUR isolatieplaat als isolatiemateriaal

voor- en nadelen PIR-PUR isolatieplaten

  • Multi-inzetbaar: PIR-PUR isolatiepanelen zijn makkelijk verwerkbaar, stevig en drukvast. Daarom zijn ze ideaal om spouwmuren, gevels en platte daken te isoleren.
  • De beste isolatiewaarde: de fabricagemethode wordt in de fabriek perfect beheerst waardoor een uitmuntende isolatiewaarde bekomen wordt.
  • Voorzien van tand- en groefverbinding: mooi sluitende installatie.

  • Een vlakke ondergrond is noodzakelijk.
Gespoten PUR als isolatiemateriaal

voor- en nadelen gespoten PUR

  • Geschikt voor de meest moeilijke omstandigheden: gespoten PUR kan naad- en kierloos aangebracht worden op elke ondergrond. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van een dak met golfplaten, het plafond van een kruipkelder of oneffen binnenmuren
  • Ideaal als performante en drukvaste vloerisolatie, met de minste opbouwhoogte, het isoleert en vult uit in 1 beweging.

  • Om dezelfde isolatiewaarde te bereiken als PIR-PUR isolatieplaten, moet je gespoten PUR dikker aanbrengen.

kan je PIR-PUR platen combineren met gespoten PUR?

Ja, je kan de voordelen van beide isolatiematerialen moeiteloos combineren.

isoleren met PIR-PUR platen of gespoten PUR?

Benieuwd naar de beste oplossing voor jouw isolatieproject? Contacteer ons en krijg advies bij de beste keuze.