hennepisolatie

Hennepisolatie

isoleren met hennep.

Hennep is een natuurlijk, ecologisch isolatiemateriaal met goede thermische en akoestische isolatiewaarden en een uitstekend vochtregulerend vermogen. Hennepvezels worden verwerkt tot isolatiepanelen, of gebonden tot kalkhennep isolatieblokken of los te blazen isolatievezels. Hennep en kalkhennep lenen zich bijgevolg tot heel wat isolatietoepassingen: binnenmuren, daken, plafonds, gevels, vloeren en zoldervloeren.

welke eigenschappen heeft hennep?

Hennep is afkomstig van de hennepplant, waarvan de houtachtige vezels of scheven geschikt zijn voor de productie van hennepwol. Hennepisolatie is verkrijgbaar in de vorm van isolatiedekens om houten dak- en wandstructuren thermisch en akoestisch te isoleren.

Kalkhennep is een mengsel van hennepscheven, gehydrateerde kalk, een additief en water. Het is verkrijgbaar als los materiaal in zakken. Deze vezels of isolatiekorrels kunnen los gestort of geblazen worden. Daarnaast is het ook verkrijgbaar in de vorm van isolatieblokken die toegepast worden om gevels langs de binnenzijde thermisch en akoestisch te isoleren.

  • Goede thermische isolatiewaarde (lambda-waarde 0,041 - 0,070W/mK)
  • Bijzonder groot vochtregulerend vermogen
  • Goede CO2-balans
  • Hoge warmteopslagcapaciteit
  • Uitstekende akoestische isolatie
  • Volledig recycleerbaar materiaal
  • Bevat geen schadelijke stoffen
  • Bestand tegen schimmels en bacteriën
  • Brandveilig
Hennepisolatie snijden
Hennepisolatie plaatsen

toepassingen van hennep en kalkhennep.

Hennepisolatie wordt toegepast in drie vormen: 

  • Samen met kalk tot stevige isolatieblokken
  • Samen met kalk tot los isolatiemateriaal 
  • Tot flexibele en comprimeerbare isolatiedekens

De veerkrachtige isolatiedekens uit hennep zijn geschikt om in een houten dak- of wandstructuur te plaatsen. Ze zijn makkelijk op maat te snijden en eenvoudig te plaatsen. De harde bouwblokken uit kalkhennep zijn dan weer perfect geschikt als thermische en akoestische isolatie voor wanden en binnenmuren.

Kalkhennepvezels kunnen worden ingeblazen in gesloten, holle ruimtes of worden als vrijliggende isolatie gestort in houten roosteringen of op vloeren. De inblaastechniek zorgt voor een aansluitende isolatielaag zonder naden, ook voor de meest complexe structuren of op de moeilijkst bereikbare plaatsen. De kalkhennepvezels kunnen licht worden aangedamd, en dienen dan als basis voor de verder vloeropbouw.

Hennep- en kalkhennepisolatie zijn geschikt voor:

Kalkhennepisolatie op werf
Kalkhennepisolatie plaatsen

hoeveel kost hennep?

De prijs voor hennepisolatie ligt tussen 50 en 100 euro per m2 voor dakisolatie, zoldervloerisolatie en vloerisolatie (inclusief plaatsing en exclusief btw).

Benieuwd naar de prijs van hennep- of kalkhennepisolatie voor renovatie of nieuwbouw? Isolteam bezorgt je een offerte op maat van jouw project.

veelgestelde vragen over hennep.

Wat is het verschil tussen hennep en kalkhennep?

De isolatiepanelen uit hennep zijn opgebouwd met verschillende hennepvezels. Bij kalkhennepblokken en -isolatievlokken worden de hennepvezels met kalk, een additief en water gebonden. Hierdoor worden stevige isolatieblokken of isolatievezels bekomen, die zorgen voor een stabiele en drukvaste isolatielaag.

Welk voordeel biedt de warmteopslagcapaciteit van hennep?

De warmteopslagcapaciteit of volumieke warmtecapaciteit is het vermogen van een materiaal om warmte op te slaan. Hoe hoger de warmteopslagcapaciteit van een isolatiemateriaal, hoe beter de bescherming tegen hitte in de zomer. Concreet slaat het isolatiemateriaal de warmte dan langer op vooraleer deze afgegeven wordt aan de binnenruimte. Het resultaat van deze ‘faseverschuiving’ is dat het binnen langer koel blijft.

De warmteopslagcapaciteit wordt uitgedrukt in J/m³.K, en is het product van de volumieke massa (ρ) en de soortelijke warmtecapaciteit (of specifieke warmte, Cp) van een isolatiemateriaal. Met een soortelijke warmte van 2100 J/kgK scoort hennep merkelijk beter dan bijvoorbeeld EPS (1450 J/kgK) of minerale wol (1030 J/kgK). Ook kalkhennep heeft een zeer goede warmteopslagcapaciteit (1600 J/kgK).

Kalkhennep is een capillair actief systeem voor binnenmuurisolatie. Wat betekent dat?

Capillair actieve systemen zijn vochtregulerend: ze kunnen vocht bufferen en terug afgeven naar de warme zijde van de isolatie. Deze systemen bestaan uit een isolatiepaneel of isolatieblokken uit kalkhennep en een dampopen pleister- en afwerkingslaag. Het voordeel van een capillair actieve isolatie is dat deze de droging van een vochtige muur kan versnellen. Het vocht uit de muur wordt zo opgenomen door de isolatie, die het op haar beurt afgeeft aan de warme binnenruimte.

Hennep is een circulair isolatiemateriaal. Wat betekent dat?

Hennep is een natuurlijk materiaal dat onuitputtelijk voorkomt in de natuur. Het hennep komt uit de nabijheid van de producent van het isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal is 100 % herbruikbaar, recycleerbaar of composteerbaar. Voor deze isolatie is de term Cradle to Cradle (wieg tot wieg) perfect van toepassing, alle gebruikte materialen kunnen na hun leven in het ene product nuttig worden ingezet in een ander product.

isoleren met hennep loont.

Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen zoeken we naar de beste oplossing op maat van jouw vloer, dak, binnenmuur of ander isolatieproject.