aerogel

Aerogel isolatie

isoleren met aerogel.

Stilstaande lucht isoleert. Een isolatiemateriaal dat voor 95 tot 99,98 % uit lucht bestaat, kan je dus beschouwen als een superisolator. Die superisolator heet aerogel en wordt zelfs in de ruimtevaart gebruikt voor ruimtesondes. De eerst ontwikkelde aerogel werd gezien als het lichtgewichtzusje van glas doordat het van hetzelfde basismateriaal silica is gemaakt. De silicagel is tegenwoordig nog steeds een belangrijk hoofdbestanddeel voor de aerogel.

Dit lichtste vaste materiaal op aarde is als thermische isolatie beschikbaar in isolatiedekens, platen en pleisters. Bij isolatiedekens is de stof verwerkt in een textielweefsel waarbij het weefsel wordt geïmpregneerd met een siliciumhydrogel. Het proces resulteert in een flexibel deken van aerogel en is hierdoor makkelijk in gebruik.

welke eigenschappen heeft aerogel?

Aerogel isoleert tot 2 keer beter dan traditionele isolatiematerialen waardoor je minder materiaal nodig hebt om dezelfde isolatiewaarde te halen. Zijn lage gewicht en de fijne poriën zorgen ervoor dat het warmte uitstekend vasthoudt. Zuivere aerogel heeft een thermische geleidbaarheid 0,004 W/mK – wat extreem goed is –in de praktijk hebben de isolatiedekens met gebonden aerogel een thermische isolatiewaarde van 0,0135 tot 0,017 W/mK. Aerogel is een ideale isolator dankzij volgende specificaties:

  • Erg hoge thermische isolatiewaarde van 0,0135 tot 0,017 W/mK
  • Waterafstotend
  • Dampopen
  • Drukvast
  • Hoge geluidsabsorptie
  • UV-resistent

toepassingen van aerogel.

Aerogel is dankzij zijn dunne structuur enorm handig bij moeilijk bereikbare plaatsen en zeker waar er een beperkte isolatiedikte nodig is. Zo is de aerogel isolatie perfect voor vloeren, (spouw)muren, ramen en frames. Daarnaast zijn de flexibele dekens een doeltreffende oplossing bij koudebruggen en zijn ook ronde vormen makkelijk te bekleden met de isolatie.

Aerogel isolatie leent zich tot verschillende isolatietoepassingen, zowel bij nieuwbouw als renovatie:  

wat is de prijs van aerogel isolatie?

De uitvoering van aerogel isolatie vraagt een specifiek productieproces. Door een lange productietijd en hoge fabricatiekosten zijn de isolatiedekens niet altijd beschikbaar en is het gebruik bijgevolg beperkt. De prijs voor aerogel isolatie varieert van 125 tot 150 euro per m². Bij kleine hoeveelheden kan de prijs nog iets hoger liggen.

veelgestelde vragen over aerogel.

Hoe verwerk je de aerogel isolatiedekens het best?

De isolatiedekens versnijd je gemakkelijk met een breekmes of schaar. Zo kunnen ze net als traditionele isolatiematerialen verwerkt worden in de woning of het gebouw. Doordat het materiaal stoffig is en huidcontact tot een droog gevoel kan leiden, raden we aan om handschoenen, een veiligheidsbril en een stofmasker te dragen wanneer je met aerogel isolatie werkt.

Welke diktes zijn beschikbaar?

De isolatiedekens zijn mogelijk in een dikte van 5 of 10 mm. Om de dikheid van de isolatie te vergroten, kan je meerdere lagen combineren.  

isoleren met aerogel.

Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen zoeken we naar de beste oplossing op maat van jouw vloer, gevel, binnenmuur of ander isolatieproject.