Isolteam | Luchtdicht bouwen

6 tips om luchtdicht te bouwen

Je hebt je allerdikste jas aan, maar toch heb je het koud. Dat kan ook moeilijk anders als je je rits laat openstaan … Zo gaat het ook bij je woning. Zelfs al kies je voor de beste isolatie, als kieren, naden en doorvoeren gaten niet perfect zijn afgedicht, dringt de koude zomaar binnen (en ontsnapt de warmte naar buiten).

Luchtdicht bouwen is daarom vandaag de norm. Dit zijn alvast enkele tips.

Isolteam | dakisolatie

tip 1: isoleer je dak luchtdicht

De meeste warmte ontsnapt door het dak. De isolatie en luchtdichtheid zijn hier dus extra belangrijk. Begin daarom altijd met het afdichten van alle zichtbare kieren. Gebruik daarvoor flexibel isolatieschuim. Daarna volgen de isolatie en een klimaatfolie waarvan je alle naden en aansluitingen op de muren zorgvuldig afkleeft met tape of een dichtingsmastiek. Op diezelfde folie breng je tot slot passende tapes of flexibele manchetten aan rond alle dakdoorvoeren.

Isolteam | Dicht doorvoeren in de wanden en de vloer af

tip 2: dicht doorvoeren in de wanden en de vloer af

De sleutel tot een luchtdichte woning ligt in het uitsluiten van luchtlekken. Enkel zo creëer je een doeltreffende barrière voor de koude uit de kelder, niet-verwarmde aanpalende ruimte of de buitenomgeving. Alle openingen rond leidingdoorvoeren dicht je dus af met flexibel isolatieschuim. Bij moeilijke aansluitingen kan je kiezen voor een luchtdichte coating die je met een borstel of spuitsysteem aanbrengt. Hulp nodig bij luchtdicht bouwen? Wij voeren deze werken graag voor je uit.

tip 3: ramen en deuren luchtdicht afplakken

Tocht baant zich vaak een weg naar binnen tussen de deur- en raamprofielen en de muur. Met flexibel isolatieschuim creëer je een 100% luchtdichte aansluiting. Nog beter zijn speciale tapes, inpleisterbare aansluitbanden of een vloeibare coating.

tip 4: twee vliegen in een klap met gespoten isolatieschuim

Je woning isoleren én luchtdicht maken, kan ook in een en dezelfde operatie: met gespoten Isolatieschuim of Icynene. Deze techniek zorgt voor een doorlopende isolatielaag die overal naadloos aansluit op de constructie.

vervangen door blowerdoortest

tip 5: de proef op de som met de blowerdoortest

De luchtdichtheid staat of valt met de juiste plaatsing. Met een blowerdoortest of luchtdichtheidstest breng je alle eventuele luchtlekken in kaart. Bovendien heeft deze test een positieve impact op het E-peil van je woning.

tip 6: denk aan de ventilatie

Luchtdicht isoleren is vandaag de norm, maar ook ventileren is een must. Doordat warme binnenlucht niet meer uit je luchtdichte woning kan ontsnappen, kan die namelijk gaan condenseren tegen de koude delen van de woning. Met een gecontroleerd ventilatiesysteem bind je echter met succes de strijd aan tegen vocht of schimmel.

welke oplossingen bieden wij voor luchtdicht bouwen?

Of je nu kiest voor gespoten isolatieschuim, Icyenene of een ander isolatiemateriaal, Isolteam staat je bij in het proces om volledig luchtdicht te bouwen.